Charl & Sandra.reismee.nl

Dag 9

Hello mate's

Vandaag zijn we zoals geschreven de omgeving gaan bekijken.

Als eerst naar Silverton gereden.

Daar waren meerdere museums maar we hebben er een bezocht.

Het museum was eerst een school(1800 nog wat) daarna een rechtbank en er werden ook gevangenen gehouden (tot 1948) en nu is het een museum.

Daar was te zien welke families er woonden en met wie ze trouwen wie met wie in de klas zaten.

Ook hoe een ziekenhuis, kapperszaak eruit zag en waarmee ze werkten.

En natuurlijk hoe de mijnwerkers leefden.

Daarna zijn we naar een van de mijnen geweest.

We kregen de boven tour en beneden tour.

Op de boven tour leidde de man ons rond hij vertelde dat er in die tijd weinig tot geen water was en dat ze alles met de hand deden want er was maar een paard meer kon niet omdat paarden veel water drinken.

En dat op veel plaatsen het regen water opvingen eerder dat ze rond waren konden (moesten) ze bij de eerste weer beginnen.

Dat de mannen klein waren en vaak niet ouder dan 40 soms haalde er één de 45 maar dat was het.

Dat ze zittend sliepen anders zouden ze nooit meer waker werden en met behulp van een touw met hun armen er overheen met een slokje port op in slaap viel.

Dat de drank niet alleen als slaapmiddel diende maar ook voor de kou, eenzaamheid en de luchtwegen open hield van al het stof.

Daarna zijn we in de mijn gegaan erg krap en dan was ik niet eens zo lang en ik stootte mijn hoofd al vaak genoeg.

Ze heeft Charl ook aan het werk gezet hij moest een ijzeren staaf vast houden en zij sloeg er op en dat deden ze vroeger 12 uur lang en daarna 12 uur vrij om daarna weer 12 uur te werken.

Na onze tour zijn we terug gereden nog wel door de stad gelopen en daarna weer naar de camping gereden.

Morgen gaan we richting Melbourne.

Groetjes Charl en Sandra.

Ida

Heerlijk om dit allemaal te horen, vooral omdat jullie zo genieten. Ik ben helemaal blij. xxxxx

sinclair,nicolet en joshua

super dat het leuk was werd charl toch aan het werk gezet zegt sin hihihi
no mates lekker genieten xxx

karla Nieterink

jullie beleven leuke dingen,fijn jullie verslagen te lezen! Het is echt genieten!!

Wilma Rooze

Hoi Sandra en Charl , we hebben de link gekregen van Ida nadat we het gisteren tijdens het bloemschikken over jullie reis hebben gehad , we hopen dat jullie het leuk vinden dat we jullie volgen in ieder geval een hele fijne reis , groetjes Wilma en Hans