Dag 49, 50 en 51
Kia Ora allemaal,
Afgelopen zaterdag zijn we via Hot Water Beach aangekomen in Rotorua waar we voor 2 nachten zijn gebleven. Na boodschappen te hebben gedaan hebben we voor de volgende avond een bezoek aan een Maori dorp besproken.
De volgende dag zijn we naar de filmset van Lord of the Rings en de Hobbit geweest waar Sandra het helemaal naar haar zin had. Helaas mogen we hiervan geen foto's plaatsen.
S ‘avonds zijn we naar een Maori dorp geweest waar als eerst onderweg erna toe in de bus een leider van de groep wordt gekozen dit was een Australiër die zich vrijwillig aanbood.
Aangekomen bij het dorp mag nog niemand het betreden totdat de Powhiri is uitgevoerd dit is een formele welkomst dans.
Hierna mochten we Marae (het dorp) betreden waar diverse spelletjes en activiteiten werden gedemonstreerd zoals Poi draaien , hand spelletjes en wapens laten zien.
Daarna gingen we naar de Hangi (aard oven) waar het eten gedurende 3 a 4 uur onder de grond op traditionele wijze wordt bereidt. Eerst worden de stenen gloeiend heet gemaakt met branden van inheems hout vervolgens worden ze in het gat in de grond gelegd. Dan wordt het vlees in manden direct op de stenen gelegd gevolgd door de groenten en de pudding. Daarna wordt er een natte doek opgelegd en het gat wordt direct gedicht met zand om de hitte binnen te houden.
Vervolgens gingen we naar Wharenui (het grote huis) waar we diverse voorstellingen kregen te zien van de Maori's. Daarna was het tijd om te gaan eten in het Wharekia waarna de avond werd afgesloten met een Poroporoaki (afsluitingsceremonie) met waiata (gezang) en whaikorero (toespraken).
Op de terugreis in de bus werden er door diverse personen liedjes gezongen uit diverse landen dat was lachen en brullen.
Vandaag zijn we vertrokken uit Rotorua via Wai-O_Tapu Thermal Wonderland waar we langs diverse modderpoelen, kraters en geisers zijn gelopen vervolgens gingen een stukje terug om naar de Lady Knox Geiser te gaan kijken die elke dag om 10.15 erupteert. De geiser werd ontdekt in 1896 door gevangenen in een werkkamp bij de aanplant van een naaldbos. Na een wasbeurt in de chloridebron kwam, tot verbazing van de gevangenen, de bron tot een geweldige eruptie.
Tot 1931 erupteerde de geiser op eigen kracht elke 24 tot 25 uur. Tegenwoordig wordt de geiser geactiveerd door zeep wat de oppervlaktespanning van het water vermindert waardoor de hete stoom en water vrij komen.
Daarna vervolgen we onze weg naar Wanganui waar we voor 1 nacht blijven.
Onderweg zijn we langs Lake Taupo gereden vervolgens langs Mount Doom uit Lord of the Rings waarna we in Waiouro hebben geluncht.
Na de lunch was het nog 123 km rijden naar de camping wij hadden zoiets van dat doen we dan maar niet wetende dat de navigatie ons via een binnendoor weggetje stuurde wat niet breder was dan anderhalve rijbaan. Onderweg op het binnendoor weggetje moesten we wachten op een kudde schapen tegen die op de weg liepen die gingen gelukkig verderop de andere kant waarna we onze route weer konden vervolgen. Over de 123 km hebben we iets meer dan 2 uur gedaan.
Morgen vervolgen we onze reis naar Wellington.
Groetjes Charl en Sandra
Apart hoor om de gewoontes van de Maori,s mee te maken,dat vergeet je nooit meer!!
De routes wijken nogal eens af,blijkt.Soms moet je je ein weg volgen! groetjes en op naar het volgende avontuur,ben benieuwd!!
gaaf hoor dat jullie het zo na jullie zin hebben dikke knuffel van ons xxxxx